WEST BENGAL PRIMARY TET EXAM QUESTION PAPER (HELD ON 31.03.2013)
Solved Question of WBSSC Excise ASI Written Exam. Which held on on 6th April, 2014***WBFS Exam. 2013 Solved Question Paper held on 19.01.2014***Current Affairs for the Month of February 2014***Current Affairs for month of March 2014***Download Duplicate Admit Card of India Post PA/SA Examinatoin 2014***

WEST BENGAL PRIMARY TET EXAM QUESTION PAPER (HELD ON 31.03.2013)

BASED ON MEMORY            BASED ON MEMORY           BASED ON MEMORY

Bengali
1. Konti Swaralope – janala
2. ‘ch, chh, j, jh’ – agulike bola hoi –ghrista dhwani
3. Gopal Rakhal er golpo lekhen – Ishwar Chandra Vidyasagar
4. Gulliver’s Travel –Jonathan Swift
5. Kon Charitra tir srasta Narayan Gangopadhaya –Tenida
6. Bakker modhye kriyapader songe bishesya ba sarbanampoder samandho ke bole –karak
7. Konti bangla prottoi er dristanto –boka + ami= bokami
8. Dukha, ananda, ghrina, voi proviti moner abeg prokash korbar jonnya je chinhoti bebohrito hoi, seti –bishmoy bodhak chinha (!)
9.  Akkel selami – bokamir shasti bojhate

10. Bibhutibhusaner boi – Chander Pahar
11. Satyajit Roy er ‘Gupi Gayein Bagha Bine’ er kahinikar –Upendrakishore Roy Choudhury
12. Desi shabda – Muri
13. Sishuder Magazine –Shuktara
14. Kon banan ti bhul –karoniyo
15. ‘Pakhi sab kore rab … ‘ – written by – Madan Mohan Tarkalankar
16.  Kalanukram anusare sajao –Ishwar Chandar Vidyasagar, Rabindranath Thakur, Sukhalata Rao, Lila Majumdar
17.  Konti Tatsama shabda –Pravat
18.  Konti  bhul – kebal matro shudhu meyera bosbe.
19.  Sahaj Pather Chhabi –Nandalal Basu 

MATHMATICS
1.  The ratio of x% of y to y% of x is equal to –a)1/xy b)1 c)xy d)x/y         ANS –(B)
2. There are two concentric circles of radii 13 cm and 12 cm. The length of the chord of the outer circle which touches the inner circle is  ANS=  10
3.  A bag contains 10 p and 25 p coins. If there are sixty coins in all and their value is Rs. 13.05, then total number of 10 p coins are   ANS= 13
4.  A boy was asked to multiply a certain number by 25. He multiplied it by 52 and got his answer more than the correct one by 324. The number to be multiplied was ANS= 12

6.  The R.H. factor denotes –  ANS= Rhesus Incompatibility
7.  Apparently normal, healthy babies are sometimes the victims of sudden and unexpected death, called – crib death
8.  which is known as ‘gregarious instinct’ – tendency to develop group
9. ‘Adolescence’ comes from a Greek word –adolescere
10.If x y and z are three sums of money such that y is the simple interest of x and z is the simple interest on y
for the same time and rate, then the relation between x, y and z is
answer=   y2 = xz
11.In case of a cuboid, N0 denotes the number of vertices, N1 the number of edges, and N2 the number of faces, than
answer=  N0 + N2 = N1 + 2
12.  There is a 2-digit number in which the digit in tens’ place is “t” and the digit in unit place is “U”. The digit “1”
is placed to right of “U”. The value of new number is
ANSWER= 100t + 10U +1
13.The rank of the matrix
0 0 2 2 0
1 3 2 4 1
2 6 2 6 2

answer= 2
14.  The length, breadth and height of a cuboid are in the ratio 5:4:2 and the total surface area is 1216 cm2, then the volume of the cuboid is –a)2660 cm3 b)2460 cm3 c)2560 cm3 d)2700 cm3  ANS- (2560)
15.  If a+b+c= 0, then a3 + b3 +c3 =? –a)0 b)3a3b3c3 c)3abc d)3/abc             ANS- (C)

ENVIRONMENTAL SCIENCE
1.      ‘Mosquito is the vector of Malaria’ –which city of India is famous for this discovery by Ronald Ross –Kolkata
2.  The source of Methane gas is –paddy field, Marshy land and cattles
3.  Which country uses alcohol derived from sugarcane as an alternative source of fuel to drive vehicles –Brazil
4. The word ‘Bhui Phore’ is connected with –mound of termite
5.  Which gas cause ozone hole in the stratosphere –N2O, CH4, CFC
6.  In which year Sundarban was declared as world heritage site by UNESCO -1987
7.  Which is a chemical change –sulphur is burnt
8.  Which plant is in use for production of biodiesel –Jatropha
9.  Which item is connected with the word ‘Talab’ –water conservation
10.  Takin is the national animal of which neighbouring country –Bhutan
11. Which is a deciduous tree –Sal
12.  Arabari is famous for –Joint forest management
13. which disease is caused by passive smoking –COPD
14.  which plant extract is used as insecticide –Rotenone

ENGLISH
1.  ‘A Passage to India’ is written by –E.M. Forster
2.  Synonym of Slender –Slim
3.  She was singing a song –A song was being sung by her.
4.  Which short story was written by James Joyce –Araby
5.  If I were a bird.
6. Please, don’t hold back the truth.
7. I have never travelled by air. 
8. I usually go to bed at midnight.
9.  Who wrote ‘Arms and the Man’ –G.B. Shaw
10.  The weather office had predicted that it would rain soon.
11. I know the man –The man is known to me.
12.  Synonym of mould –shape
13.  My sister said to me, ‘Are you well?’ –My sister asked me if I was well.
14.   Antonym of zenith –a)top b)extinct c)nadir d)extant          ANS- (C)
15.  Antonym of urban  -a)rapid b)far c)ancient d)rural                  ANS-(D)
16. Look Back In Anger was written by –a)John Osborne b)J.M. Synge c)G.B. Shaw d)Harry Potter  ANS- (A)
17. The situation left him in horns of dilemma –a)unable to feel b)unable to speak c)unable to sleep d)unable to decide  -ANS – (D)
18. The environment has been destroyed completely –a)destroyed out b)wiped out c)rooted over d)wiped over            ANS- (B)  
CORRECTION
1.A tank can be( A)/ filled by a tap (B)/ in twenty minutes(C)/ no error (D)
Answer= B
2.The host of reputed national and multinational (A)/clients are(B)/ a better testimonial than the best spoken words(c). /no error. ANSWER= B
3.Dwarfism’ comes from the abnormal secretion of – Petuitary Gland
4.Trial and Error theory- Thorndike
5.The stage in which a child begins to think logically about objects and events is known as –            concrete operational stage

REMAINING PART
1.  Component of milk used for making plastic –casein
2.  State animal of W.B. –Fishing cat
3.  Dust bowl –soil erosion
4.  Sundarban island submerged under water due to Global warming –Lohachara island
5.  which disease is caused by passive smoking –COPD
6.  which plant extract is used as insecticide –Rotenone
7.  The Great Migration takes place –Masaimara and Serengeti

8.  In which city geo thermal energy came first –Surat

WEST BENGAL GOVERNMENT JOBS

WBPSC Recruitment in West Bengal Judicial Service – 64 Vacancies

Municipal Service Commission Kolkata Recruitment Examination, 2014 – 42 Accounts Assistant & Translators (Hindi)


West Bengal Social Welfare Department Recruitment February 2014 - 06 Programme Coordinator & Assistant


Nadia District Panchayat Recruitment February 2014 - 82 Various Vacancies

West Bengal Health Recruitment February 2014 - 3273 Staff Nurse, Grade II & Pharmacists Grade III

West Bengal Co-Operative Service Recruitment February 2014 - 72 Various Vacancies


Murshidabad District Panchayat Recruitment 2014 - 92 Various Vacancies


WBSSC Recruitment February 2014 - 1131 Sub - Inspector in The Sub-Ordinate Food & Supplies Service (Grade - III)




Just a Click, Receive all Recruitment updates & Follow us on below Social Networks




Back to Top

Google+ Followers